Istorija Vrnjačke Banje

Srpski English German French Magyar Spanish Russian Italian Greek

Vrnjačka Banja i njena istorija

Istorija korišćenja mineralnih voda Vrnjačke Banje,po kojima i najpoznatija,seže u vreme kada su na ovim prostorima bivstvovali keltski Skordisci. Nakon rimskog osvajanja u Balkana u poslednjim vekovima stare ere i nekoliko vekova nove ere, mineralne vode su korišćene za kupanje i pijenje, o čemu svedoči rismki izvor otkriven 1924.godine i mnoštvo novčića rimskih imepatora.

Vrnjci park sa kupatilom

Istorija moderne Banje vezuje se za 1868.godinu  kada je okružni kruševački načelnik PAVLE MUTAVDŽIĆ, sa nekoliko dobrotvora i viđenijih ljudi iz Kruševca,Trstenika i Kraljeva,formirao OSNOVATELNO FUNDATORSKO DRUŠTVO KISELO-VRUĆE VODE U VRNJCIMA. Iste godine, obrađena su i dva izvora tople mineralne vode i krenulo se sa izgradnjom banjskih objekata, pre svega kupatila. Prva sezona, 1869 potvrdila je opravdanost osnivanjaovog Udruženja i svetlu budućnost Banje.

Nakon Drugog svetskog rata, Banja prelazi u državne ruke,posebno kada je izgrađena vila generala Jovana Belimarkovića, današnji Zamak kulture.namesnika kralja Aleksandra Obrenovića,kada Vrnjačka Banja počinje i da se razvija u savremeno lečilište i moderno turističko mesto.

Nakon osnivanja Turističkog društva "Goč", a nakon donošenja Zakona o banjama, vrši se stroga kategorizacija  pansiona i vila. Nakon završetka Drugog svetskog rata, država počinje da šalje pacijente na lečenje. Uspon Banja doživljava šezdesetih godina minulog veka, s povećanjem broja gostiju i gradnjom novih objekata. Najveću, zabeleženu, posetu, Banja ima osamdesetih godina dvadesetog verka, 220 hiljada posetilaca koji su realizovali dva miliona noćenja.

Fontana

Preporuka

Travelogues, planning tips, hotel recommendations and photos from trips to Vrnjacka Banja. General information, history, links and travelogues. Vrnjacka Banja Serbia Vrnjacka Banja Srbija 2012