Vrnjačka Banja - izvori

Srpski English German French Magyar Spanish Russian Italian Greek

Izvori u Vrnjačkoj Banji

Mineralne vode su one vode koje na izvorištu sadrže preko 1 grama po litru čvrste materije,biološki aktivnih mikroelemenata, slobodne i rastvorljive gasove i poseduju odgovarajuća fizička svojstva, poput  temperature, radioaktivnost, pa se mogu koristiti u terapijske svrhe.

IzvorLOKACIJA IZVORA-u Vrnjačkoj Banji postoje sedam poznatih izvora mineralnih voda.

To su TOPLI MINERALNI IZVOR smešten u centralnom delu parka,

SNEŽNIK smešten u zoni Vrnjačke reke, SLATINA-nalazi se u zoni Lipovačkereke,

JEZERO-izvor koji je smešten u banjskom parku na polovini puta Snežnik-Slatina,

BELI IZVOR-nalazi se u blizini ušća Lipovačkog potoka na Lipovačkoj reci,

BORJAK-izvor je udaljen 700 metara od Snežnika uzvodno uz korito Vrnjačke reke i

VRNJAČKO VRELO-koje se nalazi  na polovini magistralnog puta Kraljevo-Kruševac.

Od pomenutih izvora za balneološku terapiju se koriste četiri, i to: Тopla voda, Snežnik, Slatina i Jezero, dok se dve flaširaju, kao stone, mineralne vode-VODA VRNJCI sa izvora Topla voda i VRNJAČKO VRELO.

Na osnovu organoleptičkih osobina, kao što su boja, mutnoća.....mineralizacija ph vrednosti hemijskog sastava, sadržaj ugljen dioksida i temperaturemože se reći da TOPLA VODA je bezbojna, prozračna, natrijum hidrokarbonantna, slabo mineralizovana, slabo kisela. Voda sa izvora i SLUŽI ZA LEČENJE gastrointestinalnog trakta, kao što su bolesti želuca, čira na želucu, jetre, žuči,kamena u žuči.. SNEŽNIK je slabo žuta, prozračna, ima natrijuma, kalcijuma,magnezijum hidrokarbonata,slabo je mineralizovana, slabo kisela, hladna. Voda sa izvora, a LEČI bubrežne kanale, kamen u bubregu SLATINA, je žuta,slabo mutna, slabo kisela, srednje koncentracije, hladna, i LEČI nizak pritisak, šećer.

Voda sa JEZERA je slabo žuta prozračna, slabo kisela hipoterma, a dobra je ZA LEČENJE visokog pritiska, ispiranje očiju.

Voda sa izvora BELI IZVOR je slabo žuta, prozračna, ima natrijuma i kalcijuma, slabo mineralizovana, slabo kisela a pomaže opštem poboljšanju celokupnog organizma, revitalizacija organa za varenje i normalizuje malaksalost

Voda sa izvora BORJAK je slabo žuta, slabo mutna,slabo kisela, hladna i dobra je za lečenje anemije i reumatskih stanja.

Sponzori sajta

Preporuka

Travelogues, planning tips, hotel recommendations and photos from trips to Vrnjacka Banja. General information, history, links and travelogues. Vrnjacka Banja Serbia Vrnjacka Banja Srbija 2012