Vesti

Srpski English German French Magyar Spanish Russian Italian Greek

Vrnjacka Banja za Dan zaljubljenih

2011-02-14

Vrnjacka Banja za Dan zaljubljenih

Vrnjačka Banja - Jedan od simbola Vrnjacke Banje jeste Most ljubavi. Priča kaže da su se negde pred Prvi svetski rat zavoleli učiteljica Nada i oficir Relja. Kada je počeo rat, Relja je otišao i sa vojskom stigao do Grčke gde se zaljubio u Grkinju zbog koje je zaboravio svoju Nadu. Ona je tugovala, kopnela i umrla mlada i nesrećna. Devojke, potresene Nadinom sudbinom, u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju imena svojih dragana i vezuju za ogradu mosta gde su se Nada i Relja nekada sastajali. Prilikom jedne od mnogobrojnih poseta Vrnjackoj Banji, ovu priču je čula Desanka Maksimović i napisala jednu od svojih najlepših pesama „Molitva za ljubav". Za Dan zaljubljenih, 14. februara 2011. god, tačno u podne, na Mostu ljubavi biće po četvrti put organizovano takmičenje za najduži poljubac, pod nazivom „Poljubi me". Za najuspešnije takmičare pripremljene su vredne nagrade. Nagrade ce biti dodeljene u kategorijama:

1. Najduži poljubac
2. Najstariji par
3. Najatraktivniji par

Prve godine je bilo prijavljeno 9 parova, a najduži poljubac je trajao 55 minuta i 12 sekundi. Pobednici su bili Sandra Kosovac i Miloš Ilić iz Stanišinaca kojima je to bila „proba" pred brak jer su se neposredno pre takmičenja verili. Najstariji su bili Dragan Rašković i Eva Pušić-Rašković (rođena tetka Rambo Amadeusa) koji su imali 75 godina života i pola veka braka, a upoznali su se baš na Mostu ljubavi. Druge godine je bilo prijavljeno 11 parova, a najduži poljubac je trajao 34 minuta i 55 sekundi, a pobednici su bili Jovana Ristivojević i Ivan Đorđević iz Beograda koji su odneli nagradu i za najatraktivniji par. U kategoriji najstariji par za pobednike su proglašeni Šibak Rada i Šibak Slobodan (74 god.) iz Vrnjacke Banje, već poznati sa prethodnog takmičenja kada im je izmakla nagrada u ovoj kategoriji. Od petnaestog minuta prema propozicijama, takmičari su morali da nastave takmičenja samo na jednoj nozi, sto je doprinelo da takmičenje postane još uzbudljivije. I ovoga puta takmičili su se prošlogodišnji pobednici Sandra Kosovac i Miljan Ilić koji su od prošle godine bili bogatiji za još jednog člana porodice, naime onu su dobili ćerkicu Mariju koja je prošle godine imala samo 2 meseca. Treće godine se prijavilo 12 parova koji su se takmičili u 3 kategorije. U kategoriji NAJSTARIJI PAR za pobednike su proglašeni Šibak Rada i Šibak Slobodan (76 god.) iz Vrnjačke Banje. U kategoriji NAJATRAKTIVNIJI PAR pobedili su Mlađović Biljana i Grubić Nikola iz Beograda. Glavnu nagradu odnosno nagradu za NAJDUŽI POLJUBAC odneli su Ljiljanić Jelica i Rondović Bojan (iz Beograda i Pljevalja) koji su učestvovali i prošle godine, njihov poljubac je trajao 1 sat 8 minuta i 44 sekunde. Od petnaestog minuta prema propozicijama, takmicari su morali da nastave takmicenje samo na jednoj nozi, sto je doprinelo da takmicenje postane jos uzbudljivije. Most će za ovu priliku biti posebno ukrašen stotinama balona u obliku srca, od kojih će biti i napravljena velika kapija na sredini mosta. Manifestaciju će voditi dva voditelja, uz plesni program, održaće se i kraća predstava posvećena Nadi i Relji i njihovoj tragičnoj ljubavi. Za najuspešnije takmičare pripremljene su vredne nagrade. Prijavljivanje za ovogodišnju manifestaciju je u toku, a svi koji žele da se prijave mogu to učiniti na telefone Turističke organizacije 036-611-105, ili lično na dan održavanja manifestacije.Organizator manifestacije je Turistička organizacija Vrnjačke Banje, a pokrovitelj Skupština opštine Vrnjacka Banja.


Slika: Vrnjacka Banja za Dan zaljubljenih

Ostale vesti >

Preporuka

Travelogues, planning tips, hotel recommendations and photos from trips to Vrnjacka Banja. General information, history, links and travelogues. Vrnjacka Banja Serbia Vrnjacka Banja Srbija 2012